Hvordan trøster vi bedst vores barn?

Hvordan trøster vi, som forældre, bedst vores barn?                                                                                                             Jeg bliver spurgt ”Hvordan trøster vi, som forældre, bedst vores barn?” Med svaret på dette spørgsmål, er det som med svaret på mange andre af de spørgsmål som Familielivet i fokus bliver stillet… Der er oceaner af holdninger, forslag og måder at gøre det på. Kender du til disse udfordringer og cirkulerer du også omkring spørgsmål som ”hvordan når jeg ind til mit barn?” og ønsker du konkret specifik vejledning, er du velkommen til at kontakte mig. Overordnet er der to ting, som jeg finder vigtige i forbindelse med at vi, som forældre, skal trøste vores børn. For det første skal vi anerkende deres følelser og deres virkelighed (og huske at det er deres virkelighed, uanset hvor fjollet det kan virke for os!). Vi kan f.eks. sige ”Du græder lige nu. Jeg tror du er ked af det fordi… Måske ville du ønske at…!” PUNKTUM – Ikke noget med (lige der) at komme med logiske forklaringer, give gode råd eller vurdere om det er en bagatel… Giv dit barn følelsen af at du lytter og er lige der, samtidig med at det er okay at barnet har det som det har det! Sig eventuelt ”Når du har det, som du har det lige nu, så har jeg lyst til at give dig et knus – Må jeg give dig et knus?”. Både store og små børn formår og foretrækker (oftest) at kunne sige ja eller nej tak, til et knus, når de er oprørte! Derefter er det vigtigt at vi, som forældre, ikke overinvolverer os. Det er okay at vi nogle gange synes at livet er særlig udfordrende for vores børn, men i samspillet med børnene, kan de (faktisk) ikke bruge det til noget konstruktivt, at vi (også) bliver kede af det, hænger fast i udfordringerne, retter på barnet eller ”blot” ryger helt op i det røde felt. Det bedste vi, som forældre, kan gøre for vores børn, i denne situation er at bevare roen – møde barnet i dets virkelighed og så nænsomt flytte deres fokus over på noget andet… Så efter at have tilbud og måske givet et knus, kan eventuelt siges, ”Du siger nej tak til et knus lige nu. Om lidt, når du er klar, så siger du det bare til mig, for jeg vil rigtig gerne give dig et knus. Lige nu skal jeg til i gang med…, har du lyst til at hjælpe mig, eller måske vil du gerne sidde ved siden af og tegne/spille Ipad/lægge et puslespil?” eller ”Hmmm jeg tror du synes det var dejligt med et knus. Nu skal jeg til i gang med…, har du lyst til at hjælpe mig, eller måske vil du gerne sidde ved siden af og tegne/spille Ipad/lægge et puslespil? Sådan vil barnet lære og erfare at alle følelser – også dem der kan være svære at forholde sig til – er tilladte og det er muligt at komme videre.

Hhvordan trøster jeg

by Familielivet i fokus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *