KONFLIKTER

Måske påvirker det dig, som forælder, at du oplever konflikter på konflikter i DIN familie…

Hvis det ikke er børnene indbyrdes, er det måske dig og det ene eller det andet barn, din partner og et barn eller i voksne indbyrdes…

Og i bund og grund ønsker DU bare ro, hygge og en afslappet stemning – Og mon egentlig ikke også det er det de andre, i familien ønsker…???

Først og fremmest vil jeg sige, at konflikter er en del af livet!

I konflikter kan vi lære vores børn at argumentere, forhandle og ikke mindst at gå på kompromis. Og hvem vil ikke gerne have børn der formår at argumentere, forhandle og gå på kompromis?

Samtidigt kan det være gavnligt at vi, som forældre ved, at følelsen af konflikt er noget der sker indeni os.

Når børn spørger igen og igen, går til grænsen og argumenterer samt forsøger at forhandle, kan det være fordi de ikke mærker en tydelig voksen, der tager ansvar og roligt, klart og tydeligt svarer og viser hvad der er muligt… Det kan også være fordi der virkelig er noget der er vigtigt for dem og som de forsøger at få os til at forstå og så længe de ikke oplever at vi forstår dem, bliver de frustreret og bliver derfor ved og ved med at gå til os…

Vi kan derfor, som forældre når vi mærker en konflikt er undervejs, være opmærksomme på om vi er tydelige i vores svar og udmelding – Stå ved din beslutning og gentag gerne svaret. Vær tydelig i hvad DU bestemmer og giv gerne to alderssvarende valg til dit barn, ”Jeg bestemmer skærmene skal slukkes nu. Du bestemmer om du vil gøre det eller jeg skal!”.

Samtidig vil jeg opfordre til at vi, som forældre gør os umage i at forsøge at forstå vores barns virkelighed og hvorfor lige præcis det, de i nuet ”hænger fast i” er så vigtigt.

I forlængelse af det er min erfaring at det kan mindske omfanget af konflikter når vi, som forældre vælger at være bevidste om hvor langt vi vil være med til at køre en samtale ud… ”Jeg har sagt at du skal i seng nu. Hvis du har brug for det, siger jeg det gerne igen!” Hvis det er den sætning der siges igen og igen også selvom barnet forsøger at argumentere, forhandle og gå på kompromis, vil barnet mærke din tydelighed og DU har taget ansvaret for, hvornår det er hensigtsmæssigt at dit barn kommer i seng!

Vil du vide lidt mere om hvorfor jeg mener det er godt at børn får mulighed for at øve sig, når de er trygge – altså sammen med os som forældre, i at argumentere, forhandle og gå på kompromis, kan du læse med de kommende dage…

Konflikt

by Familielivet i fokus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *