Måske har du prøvet at være på ferie i udlandet, hvor du der er faldet over noget du rigtig gerne ville have med hjem. Prisen var sat, men du gik i forhandling med sælger, i forsøget på at opnå en anden pris… Måske har du været til lønforhandlinger på job… Eller måske kender du til at forhandle med din partner omkring møbler der skal eller ikke skal være en del af Jeres fælles hjem, hvor ferien skal holdes eller navnet til Jeres nyfødte guldklump?
Under alle omstændigheder er min oplevelse at langt de fleste af os, i ny og næ, nyder godt af at kunne forhandle…
At kunne forhandle kræver, som så meget andet, træning!
Måske har du prøvet at handle i dit lokale supermarked. Her er prisen fast. Måske har du nogle vilkår på dit job, som ikke er til forhandling… Måske er der nogle ting, traditioner eller værdier, som er SÅ vigtige for dig i dit liv, at det er en del af ”din pakke”.
Under alle omstændigheder kan det være hensigtsmæssigt at være bevidst om hvad der er til forhandling og hvad der ikke er…
Hvis vi, som forældre ønsker at lære vores børn at forhandle, tænker jeg det er vigtigt at vi for det første, er vores ansvar og værdier bevidst, så det er tydeligt for os hvad der er til forhandling og hvad der ikke er!
Derfra vil det være nemmere at være tydelige i vores udspil til og samvær med vores børn.
Med andre ord, jeg mener det er vigtigt at vi, som forældre tager ansvar og er tydelige overfor vores børn, så de ikke skal bruge en masse ressourcer på at bestemme og forhandle…
Samtidig kan vi, bevidst, skabe situationer hvor vi giver vores børn mulighed for at lære og øve sig på at forhandle.
Forælder ”Vi skal afsted nu. Tag støvler og jakke på!”
Barn ”Jeg vil ikke med. Kan jeg ikke få lov at blive hjemme?” Forælder ”Nej, vi skal afsted nu. Vi skal besøge din oldemor og du skal med! Tag støvler og jakke på.”
Barn ”Behøver jeg tage støvler på? Skal vi ikke bare være i bilen og indenfor! Kan jeg tage sko på i stedet?”
Forælder ”Det kan du have ret i – Det er okay med mig”.
Når et barn i nogle situationer mærker at ”denne beslutning er taget af os voksne og den er ikke til forhandling!” Og i en anden situation får lov til at øve sig på at forhandle, ruster vi, som forældre vores børn til at nogen gange må jeg acceptere at tingene er som de er og andre gange kan det betale sig at ”tage kampen op”.
På sigt kan vi give dem gå på mod, i forhold til at turde gå ind i en forhandling, hvor de kan være bevidste om hvad der virkelig tæller og forhåbentlig vil de kunne i tale sætte dette med tydelige argumenter…